×
 

Exclusieve, unieke internationale vergelijkingssessies  

Op woensdagavond 20 juni 2018, voorafgaand aan het DICA-congres (21 juni 2018), organiseert DICA een unieke en inspirerende avond exclusief van, door en voor medisch specialisten met internationaal programma, diner en borrel. U krijgt de kans om deze avond bij te wonen waarop nationale en internationale koplopers vergelijkingen maken, met elkaar en met u in discussie gaan en verbeteringen in de praktijk delen die ook voor u interessant en van belang zijn. Dit alles gestoeld op data uit de DICA-kwaliteitsregistraties.

U ontvangt 2 accreditatiepunten voor V&V en Register Zorgprofessionals en VSR en voor ABAN zijn er 3 accreditatiepunten toegekend.

Let op: er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Meld u nu aan!

Klik op de grijze balk voor meer informatie over de sessies.

17:30   Inloop en registratie   
18:00   Welkomstwoord & voorgerecht  
18:30  
 • 1.1 DCRA
  ‘Dutch ColoRectal Audit meets the Danish Colorectal Cancer Group’
  Dr. J. (Jan Willem) Dekker, chirurg, voorzitter wetenschappelijke commissie DCRA
  R. (Robin) Detering, arts-onderzoeker DCRA
  Prof. dr. L. H. (Lene Hjerrild) Iversen, chirurg en professor Aarhus University Hospital.
  De internationale vergelijkingssessie zal in het teken staan van de belangrijke rol die de Nederlandse DCRA en Deense DCCG spelen in het voorzien van inzicht in de kwaliteit van Nederlandse en Deense darmkankerzorg. Tevens zal de invloed van deze zogenoemde spiegelinformatie op het gebied van kwaliteit van darmkankerzorg in beide landen belicht worden. Jan Willem Dekker, chirurg in het Reinier de Graaf Ziekenhuis en voorzitter van de DCRA zal enkele onderwerpen bespreken waarvan de Nederlandse audit een toonaangevende rol heeft gespeeld in de Nederlandse darmkanker zorg. Voorbeeld hiervan is de signaleringsrol van de DCRA. Zo is uit onderzoek met data van de DCRA tussen 2009 en 2013 een overbehandeling met neoadjuvante radiotherapie voor vroeg stadium rectumcarcinomen gebleken. Op basis van deze gegevens werd in 2014 een herziende nationale richtlijn Colorectaal carcinoom geïmplementeerd waarbij er minder gebruik van neoadjuvante radiotherapie voor vroeg stadium rectumcarcinomen wordt geadviseerd. Lene Hjerrild Iversen, chirurg en professor aan het Aarhus University Hospital, tevens lid van de DCCG zal ook enkele onderwerpen bespreken waarvan de Deense audit een toonaangevende rol heeft gespeeld in de Deense darmkanker zorg.

  1.2 NBCA
  mojoimagealt-6097-alt
  ‘Dutch breast care registration compared with the implementation of the ICHOM indicator set in the UK; what’s similar and what differs?’
  Dr. M.T.F.D. (Marie-Jeanne) Vrancken Peeters, borstkanker chirurg Antoni van Leeuwenhoek
  Prof. dr. S. (Sabine) Siesling, bestuurslid NBCA, epidemioloog IKNL, professor Universiteit Twente
  P. (Parisa) Kamali, resident (ANIOS) Plastic, Reconstructive and Hand Surgery
  R. (Rachel) Tesfaye, implementation project leader ICHOM
  De NABON Breast Cancer Audit is in 2011 gestart om de kwaliteit van de borstkanker zorg in Nederland te evalueren. De NBCA is een multidisciplinaire audit. In deze sessie zullen allereerst de resultaten van 2017 worden gepresenteerd door Marie Jeanne Vrancken Peeters (Voorzitter NBCA, Borstkanker chirurg Antoni van Leeuwenhoek ) evenals de trends van de afgelopen jaren. Erik Heeg, (arts-onderzoeker bij DICA) zal de resultaten van de NBCA vergelijken met resultaten van de Deense borstkanker zorg. Door een nog nader aan te kondigen spreker zal de ervaring met de ICHOM borstkanker set worden besproken waarna Sabine Siesling (Bestuurslid NBCA, Epidemioloog IKNL, Professor Universiteit Twente) inhaakt op het Europese perspectief van kwaliteitsmonitoring van de borstkanker zorg. Hierna is er tijd voor discussie en vragen waarbij de nadruk zal liggen op het bespreken van hetgeen we in de toekomst geregistreerd willen hebben om de kwaliteit van de borstkankerzorg zo goed mogelijk te kunnen evalueren.
  E. (Erik) Heeg, arts-onderzoeker DICA

  1.3 DASA
  mojoimagealt-6093-alt
  ‘Verbetering van acute beroertezorg: vergelijking Dutch Acute Stroke Audit en Sentinel Stroke National Audit Programme van Verenigd Koninkrijk’
  Dr. P. (Paul) Nederkoorn, voorzitter wetenschappelijke commissie DASA
  L. (Laurien) Kuhrij, arts-onderzoeker DASA
  Prof. dr. A. (Antony) Rudd, professor of Stroke Medicine Kings College London.
  De DASA organiseert hierbij een sessie waarbij wordt vergeleken met de stroke audit uit het Verenigd Koninkrijk, de SSNAP. De SSNAP heeft sinds haar oprichting in 2004 tot veel verbetering van de nationale strokezorg geleid. Prof dr Rudd, national clinical director van de SSNAP en professor of stroke medicine aan Kings College London, zal u meer vertellen over de SSNAP en de resultaten die zij hebben behaald door middel van auditing.

  1.4 DICA Geneesmiddelen (invite only)
  mojoimagealt-6105-alt
  ‘DICA geneesmiddelen; real-world data uit bestaande bronnen’
  Dr. D.L. (Doranne) Hilarius, ziekenhuisapotheker Rode Kruis Ziekenhuis.
  Dr. M.W.J.M. (Michel) Wouters, hoofd wetenschappelijk bureau DICA.
  A.M.P. (Annemarie) Eldering-Heldens, ziekenhuisapotheker Noord-West groep.
  N. (Nicole) Kerklaan, data scientist Value2Health.
  Heeft u als zorgprofessional te maken met dure geneesmiddelen? En wilt u weten hoe DICA ernaar streeft inzichtelijk te maken wat de regionale verschillen zijn in voorschrijfgedrag, en tegelijkertijd data over effectiviteit en doelmatigheid wil genereren? Dan bent u van harte uitgenodigd deel te nemen aan de kick-off sessie van DICA geneesmiddelen. Naast de 21 reeds bestaande DICA registraties, breidt DICA dit jaar uit met een nieuw project; DICA geneesmiddelen. Het doel hiervan is om meer inzicht te krijgen in de effectiviteit en doelmatigheid van dure geneesmiddelen voor o.a. longkanker, borstkanker en reuma. Op woensdagavond zal een algemene uitleg worden gegeven over DICA en zijn werkwijze, achtergrondinformatie worden verstrekt over DICA geneesmiddelen, en eerste resultaten worden gepresenteerd. De deelnemers worden aangemoedigd aansluitend deel te nemen aan een discussie over de inhoud van een project.
19:30   Hoofdgerecht diner  
20:15   
 • 2.1 DUCA
  ‘Internationale benchmark slokdarm- en maagresecties’
  Prof. Dr. R. (Richard) Hardwick, consultant surgeon, Addenbrookes Hospital.
  Dr. M. (Mark) van Berge Henegouwen, voorzitter wetenschappelijke commissie DUCA
  L. (Linde) Busweiler, chirurg in opleiding, voormalig arts-onderzoeker DUCA
  J. (J) Johan Dikken, chirurg in opleiding
  Om de kwaliteit te evalueren in slokdarm- en maagchirurgie zijn er internationaal meerdere audits, een van deze audits is de National Oesophago-gastric Cancer Audit (NOGCA) in Engeland. In deze sessie zal Richard Hardwick (former lead clinician NOGCA) de opzet van deze audit toelichten en de resultaten van deze audit presenteren. Binnen de slokdarm- en maagchirurgie is een gestandaardiseerde lijst van uitkomsten waaronder complicaties beschreven door de “Esophagectomy Complications Consensus Groep (ECCG)”. Door deze gestandaardiseerde lijst van uitkomsten wordt internationale vergelijking mogelijk gemaakt. Recent heeft deze groep de uitkomsten van 2704 slokdarmresecties verricht in 24 hoog-volume ziekenhuizen in 2015 en 2016 gepubliceerd. Sinds 2016 worden de uitkomsten in de Dutch Upper Gastrointestinal Audit (DUCA) geregistreerd volgens deze definities. In deze sessie zullen de resultaten van Nederlandse ziekenhuizen vergeleken worden met de gepubliceerde resultaten van de ECCG. Linde Busweiler (voormalig arts-onderzoeker DUCA) zal onderzoek presenteren waarbij de resultaten van de DUCA vergeleken zijn met de Zweedse resultaten van het Swedish National Register for Oesophageal and Gastric Cancer (NREV). Johan Dikken vertelt meer over de Postoperatieve complicaties ECCG versus DUCA. Na alle vergelijkingen van internationale resultaten zal er ruim tijd zijn om gezamenlijk deze resultaten te interpreteren.

  2.2 DBIR
  mojoimagealt-6134-alt
  ‘BREAST-Q, the power of patients opinion in breast (implant) surgery’
  Dr. H. (Hinne) Rakhorst, chirurg, voorzitter wetenschappelijke commissie DBIR
  B. (Babette) Becherer, arts-onderzoeker DBIR
  Prof. Dr. A.L. (Andrea) Pusic, plastic & reconstructive surgeon Brigham and Women's Hospital in Boston.
  Naast haar werk als plastisch chirurg, is Dr. Andrea Pusic in 2003 begonnen met de ontwikkeling van de BREAST-Q. De BREAST-Q is een PROM die inzicht biedt in de impact, uitkomst en kwaliteit van leven van patiënten na borstchirurgie. Inmiddels wordt deze PROM wereldwijd veelvuldig gebruikt en is het “Q-portfolio” uitgebreid met de FACE-Q (voor cosmetische behandelingen van het gelaat) en BODY-Q (o.a. voor “body countouring’ na bariatrische chirurgie). Door haar onderzoek naar en betrokkenheid bij de ontwikkeling van het Q-portfolio, is zij internationaal expert in het gebruik van PROMS in de praktijk. Daarnaast is Dr. Pusic nauw betrokken bij de opzet van het ‘National Breast Implant Registry’ (NBIR) in de Verenigde Staten. De NBIR is net als onze DBIR (Dutch Breast Implant Registry) onderdeel van de ‘International Collaboration of Breast Implant Activities (ICOBRA)’. Dit consortium is opgericht samen met vertegenwoordigers uit Australië, Oostenrijk, Canada, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nieuw Zeeland, Zuid Afrika en Engeland, met als doel internationale consensus te bereiken over een minimale set van variabelen en indicatoren, die nodig zijn voor het meten en verbeteren van de kwaliteit van borstimplantaatchirurgie. Deze avond deelt Dr. Pusic graag haar kennis over het gebruik van PROMS en de toegevoegde waarde hiervan bij borst(implantaat)chirurgie.

  2.3 DATO
  mojoimagealt-6104-alt
  ‘The Swedish, Norwegian and Dutch bariatric registries: really BIG data’
  Prof. dr. J. (Johan) R. P. Ottosson, director of Scandinavian Obesity Surgery Registry.
  Prof. dr. V. (Villy) Våge, director of Norwegian Obesity Surgery Registry, Norway .
  Prof. dr. S. (Simon) Nienhuijs
  , bariatrisch, buikwand en HIPEC chirurg Catharina Hospital Eindhoven.
  Developed independently from each other, SOReg and DATO are built on the same variables. First comparisons showed more or less the same outcomes. Is there anything left we can learn from each other?

  2.4 DICA Geneesmiddelen (invite only)
  mojoimagealt-6105-alt
  ‘DICA geneesmiddelen; real-world data uit bestaande bronnen’
  Dr. D.L. (Doranne) Hilarius, ziekenhuisapotheker Rode Kruis Ziekenhuis.
  Dr. M.W.J.M. (Michel) Wouters, hoofd wetenschappelijk bureau DICA.
  A.M.P. (Annemarie) Eldering-Heldens, ziekenhuisapotheker Noord-West groep.
  N. (Nicole) Kerklaan
  , data scientist Value2Health.
  Heeft u als zorgprofessional te maken met dure geneesmiddelen? En wilt u weten hoe DICA ernaar streeft inzichtelijk te maken wat de regionale verschillen zijn in voorschrijfgedrag, en tegelijkertijd data over effectiviteit en doelmatigheid wil genereren? Dan bent u van harte uitgenodigd deel te nemen aan de kick-off sessie van DICA geneesmiddelen. Naast de 21 reeds bestaande DICA registraties, breidt DICA dit jaar uit met een nieuw project; DICA geneesmiddelen. Het doel hiervan is om meer inzicht te krijgen in de effectiviteit en doelmatigheid van dure geneesmiddelen voor o.a. longkanker, borstkanker en reuma. Op woensdagavond zal een algemene uitleg worden gegeven over DICA en zijn werkwijze, achtergrondinformatie worden verstrekt over DICA geneesmiddelen, en eerste resultaten worden gepresenteerd. De deelnemers worden aangemoedigd aansluitend deel te nemen aan een discussie over de inhoud van een project.
21:15   Mini-borrel  
22:00   Einde  

Indien u met de auto komt LET OP!
De enige aanrijroute naar het DOUBLE TREE is de komende maanden via de ingang Oosterdoksstraat bij het DoubleTree hotel. De route loopt van de Piet Heinkade – Kattenburgerstraat – Prins Hendrikkade – ODE brug naar de Oosterdoksstraat. Indien de parking niet bereikbaar is, zal dit door de verkeersregelaars gecommuniceerd worden.

We hopen u zowel op woensdagavond als op donderdag te mogen verwelkomen. Indien u zich voor beide dagen wilt inschrijven, meld u dan hier aan.

Contact:
Info@dicacongres.nl
023-5552720