Verkiezingsstrijd 2017 begint bij DICA-congres

Met de verkiezingen van maart 2017 nog driekwart jaar in het verschiet, leek de strijd om de zetels al losgebarsten tijdens het DICA-congres 2016. Vier Tweede Kamerleden kruisten de degens. Over kwaliteitsregistraties en meer.

Hoe staat het met de dataregistratie in Nederland?
Leendert de Lange (VVD): "Ik vind het een positief verhaal en compliment waard voor iedereen in de zorg. Alleen moet de energie na het Jaar van de Transparantie nu worden vastgehouden. Doel is dat de informatie inzichtelijker moet worden voor de patiënt."

Henk van Gerven (SP): "Ik ben in verwarring. Er is zoveel data maar wat meten we nu precies? En hoe wetenschappelijk is het allemaal? De mortaliteitscijfers van ziekenhuizen zijn bijvoorbeeld te manipuleren. Daarover ben ik bezorgd."

Linda Voortman (GroenLinks): "De ontwikkeling is positief, maar meer dan een agenda en voornemen is het nog niet. Meer datasets moeten openbaar worden, net als de afspraken die ziekenhuizen met verzekeraars maken."

Mona Keijzer (CDA): "Ik maak me zorgen over de registratielast. In de langdurige zorg zijn verpleegsters 30 tot 40 procent van de tijd kwijt aan het invullen van formulieren. Maar zijn al die gegevens nou echt nodig?"

Ziet u een rol voor de politiek of moet het veld het zelf doen?
De Lange: "De politiek heeft een regiefunctie en agenderende functie."
Voortman: "Dit gaat over kwaliteit en kosten. De minister moet het meer naar zich toetrekken en de farmaindustrie dwingen hun onderzoeksgegevens veel meer openbaar te maken."
Keijzer: "Gezien het aantal rechtszaken om transparantie in de zorg zie ik nog wel een rol voor de politiek. Dit moet beter geregeld worden."

Enerzijds is er de vraag of de informatie wel wetenschappelijk is, anderzijds gaat de kwaliteit van zorg omhoog.
Van Gerven: "Ja. Maar politiek en verzekeraars hebben overspannen verwachting over in hoeverre zorg meetbaar is. Ik heb ook niet de illusie dat mensen op basis van al die data gaan kiezen."
Voortman: "Maar mogen patiënten dat ajb zelf beoordelen?"
Van Gerven: "Ja, maar laat de sector een aantal sites maken waarop de patiënt alle informatie vinden. Zorgverzekeraars hebben geen verstand van kwaliteit, dat moeten we niet aan hen overlaten."
Keijzer: "Verzekeraars hebben te veel macht gekregen. We zijn daarin doorgeschoten. Maar het gaat te ver te zeggen dat ze geen verstand van kwaliteit hebben."

Volgend jaar zijn er verkiezingen. Wat wordt jullie speerpunt als het om zorg gaat?
Keijzer: "Zorg ervoor dat preventie een plek krijgt in de basisverzekering, maar let ook op het eigen risico. Dat begint de klauwen uit te lopen."
Voortman: "GroenLinks staat voor keuzevrijheid en solidariteit. Maak duidelijk wat er uitonderhandeld is met verzekeraars. Die transparantie gaat leiden tot lagere prijzen."
Van Gerven: "Wij willen het eigen risico afschaffen. Dat kost drie miljard. Dit bedrag verdienen we terug door de zorgverzekeraars af te schaffen en te vervangen door een nationaal zorgfonds."
De Lange: "Stel de zorgconsument in staat zelf zijn eigen keuzes te maken. De overheid moet daarin faciliteren."

Gaat de politiek bepalen wat een extra levensjaar maximaal mag kosten? Wanneer een nieuw geneesmiddel dus te duur is?
De Lange: "Die discussie komt. Dat is onvermijdelijk en het is een ontzettend dilemma. Maak inzichtelijk dat gezondheidszorg geld kost en probeer kosten te besparen waar het kan."
Van Gerven: "Dit gaat niet gebeuren. Want zorg is grenzeloos. Ik zie ook geen bekostigingsprobleem. Het geld is er als we het eraan willen uitgeven."
Voortman: "We hebben geen zicht op wat de reële prijs van geneesmiddelen en behandelingen is. Daar moet transparantie over komen. Het is te gek voor woorden dat de Hoge Raad moet oordelen of de NZa haar gegevens openbaar moet maken."
Keijzer: "Nee, deze keuze is niet aan de politiek. Dan treden wij in de behandelkamer. Met dure medicatie is veel kwaliteit van leven te winnen. Eerder moeten we proberen de soms bizar hoge prijzen naar beneden te krijgen."

DICA zoekt nieuwe collega's. Bekijk onze vacatures op onze website

mojoimagealt-3868-alt