"Is succes maakbaar? Ik denk het niet"

Was het vorig jaar hockeycoach Mark Lammers die het DICA congres afsloot, nu viel die eer te beurt aan Maarten van der Weijden. De Olympisch zwemkampioen van 2008 nam de zaal mee op de weg naar zijn gouden medaille.

Filmpje
De overwinning van Maarten van der Weijden in Peking in 2008 staat veel mensen nog op het netvlies. Hoe de man die bij de book makers 1 op 40 scoorde – een wiskundige manier om te zeggen dat hij kansloos voor de titel werd geacht – de mondiale zwemtop te snel af was en goud pakte op de tien kilometer. Om het geheugen op te frissen begon Van der Weijden met de beelden. Die opnieuw kippenvel bezorgden, zoals bleek uit het spontane applaus toen Van der Weijden op het scherm als eerste over de finish kwam.

Maakbaar leven
De zwemmer vertelde over zijn vader, een man van de logica. Succes is maakbaar, was het credo waarmee de jonge Maarten werd opgevoed. "Alles wat jou in het leven overkomt, daarvoor ben je zelf verantwoordelijk." Maarten wilde daarin meegaan zolang hij bleef winnen met zwemmen, de sport waarin hij uitblonk. Tot hij op zijn 19e leukemie kreeg en het de vraag was of hij het zou overleven. Had hij dan toch iets fout gedaan? Of was het leven minder maakbaar dan zijn vader hem had voorgehouden?

Bescheiden
De chemotherapie bleek aan de slaan en Van der Weijden genas. Hij begon weer te trainen. Met veel humor vertelde de voormalige zwemmer welke weg hij samen met zijn coach bewandelde op weg naar de Olympische Spelen. Zelf geloofde Van der Weijden er nog maar half in toen hij op die gedenkwaardige dag in 2008 in het 32 graden warme Chinese water stapte. Met gevoel voor bescheidenheid gaf hij toe dat zijn succes van veel factoren afhankelijk was geweest. En zeker niet alleen van zijn eigen inzet en die van zijn coach.

Succes begint met weten
"Succes is niet maakbaar," concludeerde Van der Weijden. "Maar het is goed om jezelf doelen te stellen. Uw succes is evenmin maakbaar. Maar stel doelen en wie weet wat voor moois u allemaal kunt bereiken." De ex-topsporter zei een groot vertrouwen te hebben in big data. Want succes begint met meten en weten waar je mee bezig bent. Dat geldt zowel voor artsen als voor langeafstandzwemmers.

Ovatie
Gezien de staande ovatie die Van der Weijden ten deel viel omarmde de zaal zijn verhaal van harte. Dagvoorzitter Tom van 't Hek sloot af met de woorden dat de twee indrukwekkende congresdagen een waardige afsluiting hadden gekregen. "Ik hoorde eens een Engelse huisarts zeggen: patients don't care how much we know if they know that we care. Ik zou dat na dit congres iets willen aanpassen: patients care how much we know and they still know how much we care. Tot volgende jaar!"

DICA zoekt nieuwe collega's. Bekijk onze vacatures op onze website.

mojoimagealt-3870-alt