Dr. Watson komt naar Nederland

IBM ontwikkelde Dr. Watson, een supercomputer die 800 miljoen pagina's medische tekst per seconde analyseert. Als digitale assistent van de arts wordt hij nu in de Nederlandse praktijk getest, zo werd tijdens het DICA-congres 2016 onthuld.

Het is een toekomstbeeld waar de een laaiend enthousiast en de ander sceptisch op reageert: een supercomputer die de diagnose stelt en de beste behandeling bepaalt. Zal die dag ooit aanbreken? Nee, denken Wim Smit (MRDM) en Nicky Hekster (IBM). Maar een intelligent ICT-systeem dat meedenkt met de arts en op basis van big data adviezen geeft, kan sneller werkelijkheid worden dan iedereen denkt. Sterker nog, zo'n machine is er al. Dr. Watson is zijn naam, ontwikkeld in Amerika en inmiddels in tien ziekenhuizen in gebruik.

Supercomputer
Wim Smit: "De hoeveelheid medische kennis neemt elke dag toe. Het is voor artsen ondoenlijk om alle onderzoeken en vakinformatie bij te houden. Het is te veel. Tegelijk is de patiënt veeleisender. Die wil weten welke opties er allemaal zijn. Dr. Watson is ontstaan vanuit het idee dat een supersnelle computer alle medische informatie uit handboeken, wetenschappelijke artikelen, trials en andere bronnen kan analyseren en koppelen aan specifieke patiëntinformatie, die de dokter invoert."

Nederland goede test
Smit is een warm voorstander om met Dr. Watson in Nederland te experimenteren. Het systeem is Amerikaans en moet aan de Nederlandse en Europese structuren worden aangepast. Het zou een primeur zijn. "Ons land is uitermate geschikt voor een dergelijke innovatie. We hebben een goede ICT-infrastructuur. Ik weet dat er wel eens geklaagd wordt over de registratielast van DICA. Maar als je ziet hoeveel informatie al gekoppeld is aan andere digitale bestanden en automatisch wordt aangeleverd, dan is de zorg in Nederland al behoorlijk ICT-minded."

Health deal
Dr. Watson is in drie Nederlandse ziekenhuizen getest onder 400 kankerpatiënten. Hekster: "We willen weten wat ervoor nodig is het systeem aan het Nederlandse zorgproces aan te passen. Governance en financieringssystematiek zijn bij ons wezenlijk anders dan in de Verenigde Staten. Ook richtlijnen verschillen. In het kader van de 'health deals' is begin juni met ministers Schippers een convenant getekend om de proef uit te breiden naar tweeduizend patiënten. En het goede nieuws voor artsen: Dr. Watson gebruikt informatie die al voor meer dan 80% in de DICA-registraties zit. De overlap is dus groot."

Menselijk antwoord
De zaal reageerde in hoofdzaak positief. Zolang de computer niet op de stoel van de dokter gaat zitten, lijkt dit een handig hulpmiddel, was de teneur. Uiteraard stelde dagvoorzitter Tom van 't Hek de onvermijdelijke Nederlandse vraag. Wat kost Dr. Watson? Daar praatten Smit en Hekster handig omheen, zoals alleen mensen dat kunnen. Duidelijk werd dat deze supercomputer collectief moet worden aangeschaft.

DICA zoekt nieuwe collega's. Bekijk onze vacatures op onze website.

mojoimagealt-3863-alt