2014 Aftrappen in stijl

Aftrappen in stijl

Een van de mooiste gebouwen. Een van de mooiste steden. En een lijst van inspirerende sprekers: dat waren de ingrediënten van het DICA-congres 2014 . Het tweedaagse evenement werd zowel op donderdag- als op vrijdagmorgen afgetrapt met een aantal masterclasses.

Mooie locatie
Bij elk groot congres is het aan het begin van de dag even zoeken. In welke zaal moet ik zijn? En hoe kom ik daar? Het DICA-congres in de Beurs van Berlage was op die regel geen uitzondering. Met dit verschil dat een beetje dwalen door de gangen van dit historische gebouw beslist geen straf is. De bouwstijl van Hendrik Berlage, de gangen, de glas-in-lood-ramen, en zelfs de toiletten: ze ademen een grandeur die het gebouw uit 1903 terecht op de Top 100 van Nederlandse UNESCO-monumenten hebben doen belanden. Als je op twee zonovergoten junidagen dan toch de hele dag binnen moet zijn, dan graag in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Rode kaart
Dankzij de strategisch geplaatste richtingwijzers verspreidden de 400 zorgprofessionals zich bij binnenkomst snel over de vijf zalen waar de masterclasses werden gehouden. In de grootste ruimte, ‘de glazen zaal’, ging het over indicatoren. Wat zeggen die nu wel en niet? Met als grootste verrassing dat die vragen niet door beide sprekers werden beantwoord maar door de zaal zelf. Met de bekende groene en rode kaarten onder hun stoel mochten de circa 75 deelnemers laten zien of ze een stelling goed- of afkeurden.  

Diepte
Een stenen trap leidde naar een galerij met uitzicht over de voormalige beursvloer. In vier zaaltjes vonden kleinere sessies plaats. Maar ook hier viel op beide dagen de interactie op. De masterclasses op de eerste verdieping waren wat meer gespecialiseerd van aard en de deelnemers goed ingevoerd in de materie. Met als resultaat dat de sessies meteen de diepte ingingen. Maar ook dat sommige sessie-leiders, door de breed uitlopende discussies, zich moesten haasten om het einde van hun verhaal te halen.

Trappenhuis
Na een uur zochten alle deelnemers via de trap de plenaire zaal op voor het vervolg van de dag. Wie daar oog voor wilde hebben, zag dat zelfs de trapleuningen in de Beurs van Berlage stijlvol zijn…

Masterclasses Dica Congres 2014
 1. Indicatoren interpreteren o.l.v. Annelotte van Bommel (arts-onderzoeker DICA) en Dr. Michel Wouters (Hoofd wetenschappelijk bureau DICA).Wat zegt een indicatorresultaat?
2. Verificatie van data o.l.v. Dr. Hubert Prins (Chirurg Jeroen Bosch Ziekenhuis) en Maureen de Vries (Dataverificatie MRDM). Hoe wordt vastgesteld dat door ziekenhuizen aangeleverde data juist is?
3. Privacy en ‘learning health care systems’ o.l.v. Mr. Evert-Ben van Veen (MedLawconsult). Hoe zit het met audits en privacy(wetgeving)?
4. Opstarten nieuwe registraties o.l.v. Drs. Nicoline van Leersum ( DICA) en dr. Guus Fons (DGOA). Wat komt er allemaal kijken bij het ontwikkelen van een nieuwe registratie?
5. Automatische aanleveringen door koppelingen o.l.v. Harold ten Hove, ((meta) Data specialist DICA) en Wim Smit (MRDM). Hoe werkt de DICA-knop achter de schermen?

mojoimagealt-2174-alt